lauantai 29. kesäkuuta 2013

Koiran lääkepurkin sisällöstä

Nivelrikkoa ei voida parantaa. Hoidot keskittyvät kipujen vähentämiseen, etenemisen hidastamiseen ja, jos hyvä tuuri käy, nivelrikon pysäyttämiseen. Hoitokeinojen luotettavuuden suhteen asiat ovat vähän niin ja näin - lisäravinteita on miljoonia, joissa aineet, aineiden suhteet ja vaikutuksetkin vaihtelevat miten sattuvat. Glukosamiini, tämä eniten käytetty ihmeaine, ei ole saanut edes lääkestatusta kuin ihmisten polvien nivelrikon hoitoon. Vaikutus muissa nivelissä on siis ollut olematon tai kyseenalaistettavissa.

Mihin ihmeaineen teho sitten perustuu? Jagsterin kirjoitusta lainaten nivelrikon epäillään syntyvän, kun proteoglykaanien eli nivelen voiteluaineiden valmistus häiriintyy syystä tai toisesta. Huonosti toimivaa synteesia paikataan lisäämällä kaivatun glukosamiinin määrää. Kun proteoglykaaneja syntyy riittävästi, rusto vahvistuu jälleen... tai näin ainakin väitetään mielellään. Ihmispuolella glukosamiinin ei ole todettu olevan hääppöinen hoitokeino. Tri Tolosen nettisivuilla todetaan, että vain epäluotettavat tutkimukset ovat onnistuneet todistamaan glukosamiinin parantavat vaikutukset. Sen sijaan monessa lähteessä todetaan, että glukosamiiniin tulisi suhtautua ennemmin erikoislaatuisena tulehduskipulääkkeenä kuin nivelen korjaaja-aineena. Ilmeisesti glukosamiini estää nimenomaan kroonisen kivun tuntemisen, kun taas muut valmisteet kohdistuvat lähinnä akuuttia kipua välittäviin hermoihin. Paljon käytettynäkään se ei häiritse nivelen solujen toimintaa, toisin kuin perinteiset tulehduskipulääkkeet. Glukosamiinin vaikutukset ovat siis välilliset: vähentynyt kipu lisää rikkoisen nivelen käyttöä, jolloin nivelen aineenvaihdunta paranee automaattisesti (nivel heikkenee levossa ja kudos uusiutuu vain rasituksen aikana). Lisäksi rasitus voimistaa niveliä tukevia lihaksia. Tämäkin on tosin pelkkä teoria, sillä glukosamiinin - saati nivelrikon - mekanismeja ei täysin tunneta. Sekin on mielenkiintoista, että ihmispuolella potilaat reagoivat glukosamiiniin hyvin vaihtelevasti. Joillekin se on ihmelääke, toiset eivät saa siitä lainkaan apua. Sulfaattimuotoinen glukosamiini vaikuttaisi tehokkaammalta kuin lähes vastaava glukosamiinihydrokloridi.

Glukosamiinin ohessa nivelvalmisteista voi löytyä MSM:ää ja kondroitiinisulfaattia. Koirilla MSM:n tehoa ei ole edes tutkittu, mutta ihmispuolella se vaikuttaisi toimivan samantapaisesti kuin glukosamiini - tulehdusta hillitsevänä kipulääkkeenä. Näihin kahteen verrattuna kondroitiinisulfaatti ei tarjoa mitään uutta. Sen tulokset ihmisten polven nivelrikon hoidossa ovat lupaavat, mutta koirapuolelta tai muiden nivelten kohdalla sen toiminnasta ei ole näyttöä. Kalaöljyjen sisältämien ainesosien ja MSM:n väitetään tehostavan glukosamiinin vaikutusta.

Omalla koirallani glukosamiivalmisteilla ei ole ollut suuria vaikutuksia. Aluksi käytössä ollut Arthroflex oraalisuspensio saattoi vaikuttaa vähän koiran nivelen naksumiseen, mutta eniten vaikuttaa liikunnan määrä ja laatu. Arthroflexin sijasta koira syö tällä hetkellä Jahti&Vahti Nivelvalmistetta, josta se saa glukosamiinia hieman enemmän kuin Arthroflexistä. Lisäksi ruokakuppiin lorahtaa päivittäin kalaöljyä, jonka pitäisi tehostaa glukosamiinin vaikutusta.

Postaus kirjoitettiin seuraavia tekstejä apuna käyttäen:
Tri Tolonen - glukosamiinien vaikutusmekanismit
PDF: Niveltieto.net - Glukosamiini
Käypä hoito - Glukosamiinin teho on kyseenalainen
Katiska - Glukosamiini
Katiska - Annostuksen laskeminen
Wikipedia: MSM
Wikipedia: Kondroitiinisulfaatti
Niveltieto.net : Kondroitiinisulfaatti auttaa polven nivelrikossa
Prohevonen: Kalaöljystä apua nivelrikkoon
Koirakoulu Kompassi :EPA auttaa vanhan koiran niveliä

Ja päivän ylläripylläri (toimisiko koirillakin?):
Ihmisillä todettu: ruusunmarja tehokkaampi kuin glukosamiini

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti