torstai 23. huhtikuuta 2020

Nyt se on sappi, joka sakkaa

Bloggaajalla on ollut ihana, nuori koira. Varsinainen taskuraketti. Jossain vaiheessa koira alkoi himmailla agiesteillä. Se vaikutti olevan kipeä, eikä jaksanut tehdä montaa toistoa hypyillä. Sen hihnakäytös huononi hirveästi ja se alkoi äristä rappukäytävässä kulkeville ihmisille. 

Pro tip: Jos koulutus ei tepsi käytösongelmaan, niin seuraava osoite on eläinlääkäri.

Epämääräiset kipuoireet huipentuivat syömättömyyteen. Kolmen viikon syömättömyyden ja miltei 1 kg laihtumisen jälkeen eläinlääkärikäynti oli jokseenkin hyödytön. Eläinlääkäri vakuutti, ettei löytänyt koiralta mitään kipureaktioita ja epäili syömättömyyden syyksi kevättä. Hän myi meille säkillisen digestive support -koiranruokaa ja sanoi, ettei meidän tarvitse tulla kontrollikäynnille.

Muutaman päivän kuluttua koira alkoi köhiä eikä rapuissa liikkuminen onnistunut jouhevasti ravaten. Nuori koirani mönki rappuset ylös. Sen täytyi olla todella kipeä! Varasin uuden ajan eri eläinlääkärille. Tämä eläinlääkäri ei löytänyt kuin pikkiriikkisen kipureaktion ylävatsalta, kylkiluiden takaa. Siellä sijaitsee haima, ja koska koirani on sheltti niin... koira tutkittiin perinpohjaisesti. Hyvin perinpohjaisesti. Verikokeiden perusteella eläinlääkäri epäili, että se edellinen eläinlääkäri ei ollut huomannut koiraparkani haimatulehdusta ollenkaan. Haimatulehdus oli mennyt ohi itsestään, mutta ultraäänitutkimuksessa löytyi sakkaa sapesta. Ei siis sapen mukoseelea, mutta sakkaa kuitenkin. Eläinlääkäri uskoi, että koirani kipureaktiot johtuivat sakasta ja määräsi Ursochol-lääkettä, antibiootin ja kipulääkettä. 

Olen taas uuden äärellä. En tiedä, kuinka kipeä koirani on enkä sitäkään, mikä tekijä aiheuttaa mitäkin ongelmaa. Koirani on ennätysnuori sappivikaiseksi, koska kirjallisuus ei tunne yhtäkään alle 3-vuotiasta sappivikaista shelttiä. Toistaiseksi tiedän vain, että:
1) Syömättömyys alkoi possunsaparon syömisen ja sitä seuranneen ripulin jälkeen. Agiesteille himmaamiset ym. pienemmät kivun merkit alkoivat toki jo aiemmin. On mahdollista, että koiralla oli piilevä vika, jonka rasvapommi herkku toi esiin. 
2) Koirani muuttui kaikkiruokaisesta lähes kaikettomaksi yhdessä yössä. Se on suunnilleen oireeton Virbacilla, mutta esimerkiksi "sappiruuaksi" tarkoitettu vähärasvainen koiranruoka saa sen kakan vihertämään. 

Olen ymmälläni ja kaipaan vastauksia lukuisiin kysymyksiin. Päivitän pohdintojani ja löydöksiäni tähän blogiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti