tiistai 21. toukokuuta 2013

Muistilista: Joukkotarkastus

Muutama kuukausi sitten päätin vihdoin viedä koirani lääkäriin. Ajattelin säästää rahaa osallistumalla useamman koiran yhteiseen kuvaustilanteeseen, joukkotarkastukseen. Kysyin paikallisten koiranomistajien facebook-ryhmässä, josko kukaan olisi järjestämässä sellaista. Tarkkia ei ollut kuitenkaan tulossa ja koska muut vastaavat utelut tuottivat saman tuloksen, rohkaistuin järjestämään sellaisen itse. Mitäpä ei olisi valmis tekemään koiransa vuoksi...
tosin, jos suinkin mahdollista, niin kannattaa ennemmin osallistua kasvattajan/rotuyhdistyksen/muun asiantuntevan tahon tarkkiin. Joukkotarkastuksen järjestäminen vaatii melkoisen määrän tiedonhakua, tutkimusta ja, varsinkin jos kyseessä on ensimmäinen kerta, suhteellisen paljon säätämistä.

Aluksi soitin lähialueiden eläinklinikat läpi ja tiedustelin joukkotarkistusmahdollisuuksia, hinnanalennuksien suuruutta sekä vähimmäisryhmäkokoja. Kaikilla klinikoilla oli suunnilleen samanlaiset edellytykset (vähintään viisi koiraa, hinnanalennus 20%) ja me joukkotarkista kiinnostuneet äänestimme suosikkimme. Otin yhteyttä liian myöhään, edeltävällä viikolla jolle olimme tarkastuksen ajatelleet, mutta onneksi klinikka jousti ja suostui tällaiseen pikaratkaisuun (sitova sopimus olisi pitänyt tehdä 2-3 viikkoa etukäteen). Klinikka vaati tietää jokaisen osallistujan nimen ja puhelinnumeron sekä tietenkin tarkistettavat asiat. Luustokuvauksien (kyynärät, selkä, lonkat, lisäkuvat) lisäksi oli mahdollisuus myös sydämen, silmien ja polvien tarkastukseen. Vaikeinta joukkotarkastuksen järjestyksessä oli ajankohdan sopiminen - lukiolaisista työssäkäyviin ja lukulomalaisista aktiiviharrastajiin ulottuvassa joukossa kesti kauan keksiä, mikäli olisi kaikille sopiva ajankohta. Internetin kautta on yllättävän vaikea tehdä yhteisiä päätöksiä. Kokemuksesta oppineena sanoisin, että kaikkein parasta olisi järjestää joukkotarkastus tuttujen ihmisten kesken tai niin, että osallistujat tapaisivat kasvokkain edes kerran, jolloin sovittaisiin tarkasti kaikesta.

Muistilista:

  • Tee tiedustelut eläinklinikoilta jo etukäteen. Tekevätkö he joukkotarkastuksia? Kuinka monen pitää osallistua, jotta saadaan hinnanalennus (yleensä väh. 5, joka oikeuttaa 20% alennukseen)? Paljonko toimenpiteet siis maksavat? Riittääkö tekniikka virallisten luustokuvien ottoon? Voidaanko tehdä esim. polvitarkkeja tai sydänkuunteluita joukkotarkin yhteydessä? Mitä tietoja he haluavat osallistujista ja heidän lemmikeistään (yhteystiedot? riittääkö järjestäjän nimi ja puhelinnumero?)? Milloin viimeistään pitää tehdä sitovat ilmoittautumiset? 
  • Karsi huonot vaihtoehdot ajoissa pois. 2-3 klinikkavaihtoehtoa on ihan riittävästi. Klinikkaa valitessa voit vähän avata vaihtoehtojen hyviä puolia; sijainti, hintaerot... 
  • Pyydä jokaiselta osallistujalta varmuuden vuoksi puhelinnumero. Kysy ajoissa, mitä he haluavat tutkituttaa. Lonkat/ kyynärät/ selkäranka/ jokin muu luuston osa/ silmät/ sydän/ polvet, virallinen (Kennelliiton arvioitavaksi ja sitten koiranettiin menevä tulos, hinta 30€) vai epävirallinen (esimerkiksi seurantakuva spondyloosista) tulos?
  • Mitä vapaammin osallistujien antaa päättää, sitä monimutkaisimmiksi asiat menevät. Kaikesta ei kannata äänestää/kysellä mielipiteitä. Toisaalta kiveen hakatut ehdot ja päivämäärät saattavat karkoittaa porukan ja joukkotarkastus jää järjestämättä. 
  • Jos järjestät joukkotarkin, niin muista, että todellakin olet järjestäjä. Kaikki koiranomistajat eivät vaivaudu etsimään tietoa itse, vaan odottavat sinun syöttävän ne heille valmiiksi pureskeltuina. Osallistujille kannattaa koota perusohjeet röntgenkuvauksiin osallistumisista; kaikille ei tule mieleen, että koiraa pitää esimerkiksi paastottaa ennen kuvausta. Ja kannattaa varoittaa, että koiralla on kuvauksen jälkeen nopeasti kakkahätä ja että pidätyskyky ei ole edes tyhjällä vatsalla kovin hyvä. 
  • Itse säästin n. 50 euroa järjestämällä joukkotarkastuksen (yhteensä ryhmämme säästi yli 300 €). 

Halusin Remulle KoiraNetistä löydettävissä olevat tulokset.
Nivelrikosta kirjataan  maininta vain omistajalle tulevaan kirjeeseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti